Türklerin, Orta Asya’dan beri en lezzetli geleneklerinden birisi olan sucuk, kurutulmuş bağırsak içerisine birçok baharat ile birlikte et kıyması konularak hazırlanan fermente et ürünüdür. Bir başka deyişle; çiğ etin, tuz ve baharatla pişirilmesi sonucu oluşmuştur.
Sucuğun öncelikle nasıl üretildiğine dikkat edilmelidir. Fermente ve ışıl işlem olmak üzere 2 farklı üretim şekli bulunmaktadır. Fermente sucuk, gerekli pH değeri ile nem oranı sağlanması için belli şartlarda olgunlaşmasını beklemektir. Fermente işlemi yaklaşık 30 gün sürmektedir. Fakat ısıl işlem görmüş sucuk, olgunlaşma süresini beklemeden, sucuğun belirli ısı ve nem görerek direkt olgunlaşmasını sağlamaktır. Isıl işlem görmüş sucuk 2-3 gün gibi kısa sürede paketlenebilmektedir.
Kaliteli ve doğal yollardan üretilmiş sucuğun, vücut bağışıklık sistemine ve sindirime birçok faydası bulunmaktadır. Kaliteli sucuğu ayırt etmek için;
Yumurta, tost, pizza, börek gibi hamur işlerinde, kuru fasulye içerisinde oldukça sık tercih edilmektedir.
Her damak zevkine seslenebilen bu eşsiz lezzeti, keyifle ve sağlıkla tüketebilmek için, kaliteli ve doğal yollarla üretilen sucuğu tercih etmek gerekir. Sucukta kullanılan etin geçmişi çok önemlidir. İyi besili, sağlıklı ve çok yaşlı olmayan hayvan etleri tercih edilmelidir. Yeterince dinlenmiş ve olgunlaşmış et olmalı, mikroorganizma seviyesi düşük ve iyi soğutulmuş et olması gerekmektedir.
Sucuk içerisinde kullanılan yağın kalitesi de çok önemlidir. Kullanılan yağlar manda iç yağı olmalıdır. Kalitesi düşük olan böbrek yağları kullanılmamalıdır. Yağda herhangi bir koku, tat bozukluğu olmamalıdır.